امروزه اکثر افراد به دلیل استفاده زیاد از غذاهای چرب و مضر در معرض ابتلا به چربی خون هستند. آزمایش چربی خون به همین منظور برای اطلاع از میزان چربی خون و جلوگیری از گرفتگی رگ ها و سکته های احتمالی انجام می گیرد. در این این آزمایش فاکتورهایی از قبیل کلسترول، تیری گلیسیرید، لیپوپروتئین با چگالی بالا و کم اندازه گیری می شود و ناشتا بودن برای انجام این آزمایش الزامی است.
آزمایش خون که از رایج ترین تست های پزشکی می باشد که کاربرد های فراوانی دارد. پزشکان از آزمایش خون برای بررسی عملکرد اندام های مختلف بدن و تشخیص مشکلات و اختلالات آن ها استفاده می کنند. همچنین برای اینکه متوجه شوند درمان مؤثر بوده است یا خیر، آزمایش خون تجویز می نمایند. اغلب آزمایش ها به ناشتا بودن نیاز ندارند، ولی قبل از انجام بعضی از آن ها باید برای چند ساعت از خوردن و آشامیدن خودداری نمایید. این بدین معنا است که نباید چیزی غیر از آب بخورید یا بنوشید. زیرا چیزی که مصرف می کنید وارد جریان خون می شود و می تواند روی نتیجه آزمایش تأثیر داشته باشد. در این محتوا قصد داریم تا مطالب بیشتری درباره شرایط آزمایش چربی خون برای شما شرح دهیم.
افزایش چربی خون احتمال ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی مانند سکته مغزی و حملهی قلبی را بالا می برد. آزمایش چربی خون که به آن پروفایل لیپیدی نیز می گویند، میزان چربی های زیر را اندازه گیری می کند: کلسترول تام تری گلیسیرید لیپوپروتئین با چگالی کم که به عنوان کلسترول بد (LDL) شناخته می شود. لیپوپروتئین با چگالی بالا که به عنوان کلسترول خوب (HDL) شناخته می شود. در کل سطح مطلوب چربی های خون به صورت زیر تعریف می شود: کلسترول تام: کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر کلسترول خوب: بالاتر از ۶۰ میلیگرم در دسی لیتر کلسترول بد: کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر تریگلیسیرید: کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر اگر اخیراً غذا خورده باشید، مقدار این چربی ها افزایش می یابد. به همین علت است که معمولاً از شما خواسته می شود از ۹ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش غذا نخورید تا میزان این چربی ها در خون به دقت اندازه گیری شود. بعضی تحقیقات در مورد اندازه گیری چربی های خون نشان داده اند که در برخی شرایط، به خصوص برای افراد زیر ۲۵ سال، امکان دارد به ناشتا بودن نیاز نباشد. با توجه به اینکه در حال حاضر توصیه عمومی حداقل ۹ ساعت ناشتا بودن قبل از آزمایش چربی خون است، با پزشک در این مورد مشورت کنید.
موارد مورد بررسی در آزمایش چربی خون اندازه گیری تری گلیسرید اندازه گیری کلسترول HDL خوب ارزیابی و اندازه گیری کلسترول LDL بد سنجش و اندازه گیری میزان کلسترول کل میزان تری گلیسرید با مصرف مواد قندی و نشاسته ای در خون افزایش می یابد و میزان کلسترول خون نیز با خوردن غذاهایی چرب مانند غذا های سرخ شده، تخم مرغ، لبنیات پرچرب، روغن های جامد و مایع بالا می رود.
توصیه هایی برای نحوه آماده سازی قبل از آزمایش خون به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش از نوشیدن یا خوردن هر چیزی خودداری نمایید. امکان دارد فقط بتوانید آب بنوشید. شما نباید ۳ ساعت قبل از آزمایش خون بالینی غذا بخورید. غذای چرب و سرخ شده کمتری بخورید. ۱ ساعت قبل از آزمایش سیگار نکشید. سطح آنزیم و هورمون بسته به زمان روز متفاوت می باشد، بنابراین آزمایشات باید قبل از ساعت ۱۰ صبح انجام شود مگر اینکه پزشک تجویز دیگری داشته باشد. قبل از آزمایش خون از هرگونه فعالیت بدنی و استرس خودداری کنید. به شما توصیه می شود که ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آرام باشید و در هنگام آزمایش به هیچ چیز فکر نکنید. اگر قصد استفاده از دارو را دارید، آزمایشات را قبل یا بعد از درمان انجام دهید یعنی از ۱۰ تا ۱۴ روز پس از درمان. اگر دارویی مصرف می کنید، به پزشک یا متخصص آزمایشگاه بگویید. آزمایش خون پس از ماساژ درمانی، رفلکس درمانی یا فیزیوتراپی توصیه نمی شود. هورمون های زنان در طول چرخه قاعدگی نوسان دارند و این نوسانات می تواند نتایج آزمایش هورمونی را تحت تأثیر قرار دهد. به همین علت، در طول آماده سازی برای آزمایش هورمون جنسی، نیاز است مرحله چرخه را نشان دهید و تجویز پزشک را در انتخاب کدام روز چرخه برای آزمایش در نظر بگیرید. هنگام آزمایش خون برای عفونت، لازم است که مرحله رشد عفونت و وضعیت ایمنی را در نظر بگیرید. نتیجه آزمایش منفی لزوماً نشان دهنده عدم وجود عفونت نیست. اگر نتایج آزمون آزمایشگاهی موجب تردید شود، مناسب است که آزمایش را در مدت ۳ تا ۵ روز دیگر دوباره تکرار کنید. بهتر است آزمایش های عفونت را ۱۰ تا ۱۴ روز پس از شروع بیماری انجام دهید یعنی زمانی که تولید آنتی بادی بیشترین فعالیت را دارد.
علائم چربی خون بالا
خواب آلودگی
افزایش تعریق بدن
ورم و پف کردن صورت
خشکی یا تلخی دهان
سرگیجه و گاهی وزوز گوش
سردرد به صورت سنگینی سر
تپش قلب بعد از مصرف غذا های چرب
احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن
احساس سوزش در کف پا به خصوص در شب ها
احساس افزایش حرارت در نقاط مختلف بدن به خصوص کف پا که در شب تشدید می یابد.
نماد چربی خون در آزمایش چهار نشانه که در برگه نتیجه آزمایش چربی خون رایج گزارش می شوند عبارتند از سه نشانه برای انواع کلسترول و یک مقدار برای تری گلیسیرید می باشد. نماد مربوط به مجموع کلسترول، CHOL است. برای کلسترول با چگالی بالا یا همان کلسترول خوب از نماد HDL و برای کلسترول با چگالی پایین یا کلسترول بد از نماد LDL استفاده می شود. در نهایت برای گزارش مقدار تری گلیسیرید حاصل از آزمایش چربی خون از نماد TG در برگه نتیجه آزمایش استفاده می شود.
کلام آخر افزایش وزن و رژیم غذایی نامناسب موجب افزایش چربی خون در بدن می شود. این افزایش باعث تجمع چربی ذخیره شده به نام تری گلیسیرید در بافت ها شده و میزان کلسترول خون را بالا می برد. این اختلال در عملکرد بدن که در اثر چربی زیاد می باشد باعث ناراحتی هایی در قلب و عروق می شود. در صورت حاد بودن و عدم تشخیص آن فرد را در معرض سکته قلبی و مغزی قرار می دهد. بدین ترتیب انجام آزمایش چربی خون برای بررسی میزان کلسترول و چربی خون ضروری می باشد.
شرایط آزمایش چربی خون چیست؟
امروزه آزمایش خون که از رایج ترین تست های پزشکی می باشد که کاربرد های فراوانی دارد. پزشکان از آزمایش خون برای بررسی عملکرد اندام های مختلف بدن و تشخیص مشکلات و اختلالات آن ها استفاده می کنند. همچنین برای اینکه متوجه شوند درمان مؤثر بوده است یا خیر، آزمایش خون تجویز می نمایند. اغلب آزمایش ها به ناشتا بودن نیاز ندارند، ولی قبل از انجام بعضی از آن ها باید برای چند ساعت از خوردن و آشامیدن خودداری نمایید. این بدین معنا است که نباید چیزی غیر از آب بخورید یا بنوشید. زیرا چیزی که مصرف می کنید وارد جریان خون می شود و می تواند روی نتیجه آزمایش تأثیر داشته باشد.